
PhD, MD Ιωάννης Κριαράς
Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος
ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ζυρίχης
Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ
Από τους προϊστορικούς χρόνους, τα φίδια έχουν συσχετιστεί με πλειάδα μύθων και σε πολλούς πολιτισμούς (Μεσοποταμία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ινδία, Κίνα) πίστευαν ότι είναι προικισμένα με μαγικές δυνάμεις.
Στην Μινωική εποχή υπήρχαν θρησκευτικές λατρείες στις οποίες τα φίδια εθεωρούντο θεοί.
Το φίδι ήταν το πιο σημαντικό σύμβολο των Ασκληπιακών θεραπευτικών πρακτικών. Η σημασία του φιδιού σε θαυματουργές αναρρώσεις στην Επίδαυρο είναι γνωστή.
Ίσως η αλλαγή του δέρματος του φιδιού ήταν σύμβολο αναγέννησης για τον αρχαίο άνθρωπο. Πιθανώς υπήρξε συσχέτιση με την ομορφιά, την αιώνια νεότητα και την αθανασία, τα οποία στο παρελθόν, όπως και σήμερα, ενέπνεαν σημαντικά τον άνθρωπο. Ήδη από τους μυθικούς χρόνους, όφεις έγλυφαν τα αυτιά του Μέλαμπος, του πρώτου θνητού στον οποίο οι θεοί χάρισαν το δώρο της μαντείας και τη δυνατότητα θεραπείας των νόσων. Απ΄αυτόν κατάγονται οι διάφοροι ημίθεοι γιατροί γνωστοί ως Μελαμποδίδες.
Στην αρχαία Ελλάδα, το φίδι υπήρξε το σύμβολο της ιατρικής επιστήμης. Τα φίδια του ναού του Ασκληπιού δεν προκαλούσαν κακό. Το μήκος τους έφτανε το 1,5 μέτρο.
Σήμερα ακόμα συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως έμβλημα των γιατρών. Το αρχαίο ιατρικό σύμβολο των δίδυμων φιδιών ίσως προσέφερε συμβολική προστασία σε αυτόν που το έφερε. Στην αρχαιότητα, σε κάποιες κοινωνίες τα φίδια τα είχαν σαν οικόσιτα ζώα.
Στην αρχαία Ρώμη, οι ευγενείς κυρίες αξιοποιούσαν το ψυχρό αίμα των φιδιών με πρωτότυπο τρόπο, κρεμώντας τα γύρω από το λαιμό τους προκειμένου να δροσιστούν!
Σύμφωνα με σύγχρονες ψυχο-αναλυτικές εκδοχές, το φίδι αποτελεί φαλλικό σύμβολο. Γι'αυτό θεωρείται σύμβολο γονιμότητας. Δικαίως συνεχίζει να ασκεί έναν δυνατό μαγικό συμβολισμό. Είναι εύλογα αντιληπτό γιατί διαχρονικά καθιερώθηκε ως σύμβολο της θείας τέχνης.
Τo άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Ιωάννη Κριαρά και της Σαββούλας Μάλλιου. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια της συγγραφέως. Copyright Κριαράς Ιωάννης-Σάββη Μάλλιου® All rights reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου