Γράφει η
MD, PhD ΜΑΛΛΙΟΥ ΣΑΒΒΟΥΛΑ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ
ΓΓ. Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας
Ο Παπανικολάου Γεώργιος ήταν Έλληνας γιατρός, παθολογοανατόμος, βιολόγος και ερευνητής. Γεννήθηκε στην Κύμη της Εύβοιας το 1883 και πέθανε στο Μαϊάμι της Φλώριδας των ΗΠΑ το 1963.
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1898-1904) από το οποίο αποφοίτησε το 1904, βιολογία στο Μόναχο, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1910. Το 1910 γύρισε στην Ελλάδα όπου παντρεύτηκε την Μάχη Μαυρογένη, όμως αμέσως μετά αποφάσισε να φύγει για το εξωτερικό και το ίδιο έτος εργάστηκε στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Μονακό.
Το 1912 υπηρέτησε ως ανθυπίατρος στους Βαλκανικούς πολέμους και αμέσως μετά φεύγει για τις ΗΠΑ.
Με βοήθεια του διάσημου γενετιστή Morgan διορίστηκε βοηθός στο παθολογοανατομικό τμήμα του Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης.
Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης και απέκτησε όλους τους τίτλους της ακαδημαϊκής ιεραρχίας (1914-1961). Παρέμεινε 47 χρόνια και επίσης δίδαξε ανατομία και ιστολογία.
Από τις έρευνές του ιδιαίτερη σημασία έχουν οι σχετικές με τα προβλήματα μορφολογίας, φυσιολογίας και ενδοκρινολογίας των οργάνων αναπαραγωγής και προπάντων η πρωτότυπη μέθοδος έρευνας που επινόησε και η οποία συνίσταται στην κυτταρολογική μελέτη των προϊόντων της αποφολίδωσης των επιθηλίων.
Η υψίστης σημασίας συνεισφορά στην διάγνωση έγινε το 1928, αν και έτυχε ψυχρής αποδοχής και ο Γεώργιος Παπανικολάου ανέφερε ότι μπορούσε ν’ αναγνωρίσει κακοήθη κύτταρα στο κολπικό έκκριμα των γυναικών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τότε απέκτησε και την αμερικανική υπηκοότητα. Οι παρατηρήσεις του ήταν αποτέλεσμα μελετών στους εμμήνιους κύκλους των ζώων και από τότε η τεχνική της αποφολιδωτικής κυτταρολογίας χρησιμοποιήθηκε για την διερεύνηση στην πραγματικότητα κάθε κοίλου οργάνου και εκκρινόμενου υγρού.
Λέγεται ότι τα πρώτα του πειράματα σε άνθρωπο τα έκανε στην γυναίκα του το 1920. Οι πρώτες του κλινικές παρατηρήσεις έγιναν σε καρκινοπαθείς γυναίκες του «Women Hospital» της Νέας Υόρκης. Το 1939 ταξινόμησε τα επιχρίσματα σε 4 κατηγορίες (I, II, III, IV) Η μέθοδος αυτή, γνωστή διεθνώς ως «μέθοδος Παπανικολάου» εφαρμόζεται σήμερα σε όλο τον κόσμο για την έγκαιρη διάγνωση των νεοπλασιών, ιδιαίτερα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (Pap test).
Στα τελευταία χρόνια πριν από το θάνατό του ανάλαβε την οργάνωση του «Ινστιτούτου Παπανικολάου» που ιδρύθηκε προς τιμή του στο Μαϊάμι της Φλώριδα των ΗΠΑ. Μια αναμνηστική πλάκα στο ινστιτούτο του Μαϊάμι γράφει «Ο Γ. Παπανικολάου είναο ο άνθρωπος που χάρισε ζωή στις γυναίκες ολόκληρου του κόσμου»
ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Το επιστημονικό του έργο καθρεφτίζεται μέσα σε 160 πρωτότυπες επιστημονικές δημοσιεύσεις, μονογραφίες και 5 βιβλία, όπως το «Atlas of Exfolating Cytology» δηλαδή Άτλας Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας το 1954, «Endometrial Cytology» το 1959 και άλλα.
Το 1908 στα φύλλα 319-321 του αθηναϊακού περιοδικού Ο Νουμάς δημοσιεύει το άρθρο «Για τον εγωισμό και τους εγωιστάς». Το άρθρο μαρτυρεί τις τότε αντιλήψεις και τις πνευματικές του αναζητήσεις.
Ήταν δημοτικιστής, αν και στη συνέχεια γνώρισε διάφορα φιλοσοφικά ρεύματα. Το 1910 του απονέμεται ο τίτλος του διδάκτορα της φιλοσοφίας για την εργασία «Περί των συνθηκών της διαφοροποιήσεως του φύλου των Δαφνιδών».
Το επιστημονικό του έργο καθρεφτίζεται μέσα σε 160 πρωτότυπες επιστημονικές δημοσιεύσεις, μονογραφίες και βιβλία, όπως το «Atlas of Exfolating Cytology» το 1954, «Endometrial Cytology» το 1959 και άλλα.
Πήρε πάρα πολλές τιμητικές διακρίσεις. Ξεχωρίζουν τα έπαθλα «Lasker» το 1950, «Pussano» το 1956, «Clement Cleveland» το 1960, «έπαθλο των Ηνωμένων Εθνών» το 1962. Προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1932), επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1949 και τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος Γεωργίου Α΄ το 1957.
Ο Γ. Παπανικολάου ήταν πάντα ένας σιωπηλός ερευνητής, επίμονος, ατάραχος, ακούραστος, ευγενής, ταπεινός, αξιοπρεπής, φιλόσοφος, ανθρωπιστής και ευεργέτης των γυναικών όλου του κόσμου.
Οι πρωτοπόροι "Ελευθεροτυπία" Γεώργιος Παπανικολάου Ο Έλληνας σωτήρας αρ. τεύχους 41, 6 Ιουλίου 2006 Σαββούλα Μάλλιου
Τo άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία της Σαββούλας Μάλλιου. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια της συγγραφέως. Copyright Κριαράς Ιωάννης-Σάββη Μάλλιου® All rights reserved.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου