
Το ελληνικό μέλι.Βιολογικές δράσεις και χημική σύσταση
Το μέλι παίζει σημαντικό ρόλο στην Ελληνική διατροφή από την αρχαιότητα. Οι ιδιαίτερες μορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες , η ηλιοφάνεια και η ποικιλομορφία της Ελληνικής Χλωρίδας παρέχει την δυνατότητα παραγωγής μιας ευρείας ποικιλίας από μέλια , όπως μέλι από θυμάρι, έλατο και πεύκο. Από μελέτες σε πολλά εργαστήρια τα εξετασθέντα Ελληνικά μέλια , σε σύγκριση με άλλης προέλευσης μέλια, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φαινολικές ενώσεις, με το θυμαρίσιο μέλι να εμφανίζει τα υψηλότερα επίπεδα. Τα φαινολικά οξέα (protochatechuic acid, p-hydroxybenzoic acid ,vanillic acid) χαρακτηρίζουν τα εξετασθέντα Ελληνικά μέλια.
Οι μελέτες που αφορούν την βιολογική δράση αποκαλύπτουν ότι όλα τα μέλια εμφανίζουν αντιοιστρογονικές αλλά και οιστρογονικές ιδιότητες, ανάλογα με το είδος του ιστού που εξασκούν την δράση τους. Οι ιδιότητες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και της οστεοπόρωσης. Tο θυμαρίσιο μέλι αναστέλλει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό κυττάρων καρκίνου προστάτη και μαστού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βιολογικές ιδιότητες μιας ένωσης (μονοτερπένιο) η οποία απαντάται μόνον στο θυμαρίσιο μέλι και ρυθμίζει κυτταρικές και βιοχημικές διαδικασίες σημαντικές για την αναστολή του πολλαπλασιασμού κυττάρων καρκίνου προστάτη και καρκίνου μαστού. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει την συμμετοχή του συστατικού αυτού στις ευεργετικές δράσεις του θυμαρίσιου μελιού κατά του καρκίνου του προστάτη και του μαστού.
Συμπερασματικά, τα Ελληνικά μέλια είναι πλούσια σε χημικές ενώσεις όπως πολυφαινόλες, φαινολικά οξέα και μονοτερπένια, οι οποίες είναι γνωστές για τις χημειοπροστατευτικές τους δράσεις. Η εισαγωγή του μελιού στην καθημερινή διατροφή μπορεί να προάγει την υγεία των καταναλωτών.
Spyros Manatos Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπν... See Moreία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, κ.α.
Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες. Το μέλι, λοιπόν, είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.
Σχετικά με το μονοτερπένιο που περιέχει το θυμαρίσιο μέλι, γνωρίζουμε ποιά είναι η απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα και πόση από αυτή υπάρχει σε 1 κιλό μέλι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιότι αν είναι για να λάβουμε την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα σε μονοτερπένιο, να πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά πχ .. 5 κιλά μέλι, τότε άνθρακες ο θησαυρός!
Τότε καλύτερα να τρώμε άλλα, σκουρόχρωμα μέλια, που είναι και πολύ πιό πλουσιότερα σε ιχνοστοιχεία από το θυμαρίσιο.