Γράφει η
MD, PhD ΜΑΛΛΙΟΥ ΣΑΒΒΟΥΛΑ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ
Γ.Γ. Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας
PREDICT
ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ ή ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΔΥΜΟΥ
Προσβάλλει άτομα ηλικίας 50-60 ετών, με μια υπεροχή στις γυναίκες.
Το τρίδυμο νεύρο αποτελείται από 3 κλάδους οι οποίοι ενώνονται καθώς το νεύρο μπαίνει στο κρανίο. Ο πρώτος κλάδος (οφθαλμικός ή V1) ελέγχει τις αισθήσεις του μετώπου. Ο δεύτερος κλάδος (άνω γναθικός ή V2) καλύπτει την περιοχή κάτω από το μάτι μέχρι τη γωνία των χειλιών. Ο τρίτος κλάδος (κάτω γναθικός ή V3) καλύπτει την περιοχή από τη γωνία των χειλιών μέχρι τη γωνία της κάτω γνάθου. Από τους τρεις κλάδους του τριδύμου, συχνότερα προσβάλλεται το άνω γναθικό και ακολουθεί το κάτω γναθικό νεύρο. Στο 15% των ασθενών συμμετέχουν και οι τρεις κλάδοι.
Ο τριδυμικός πόνος συχνά παρουσιάζεται μετά από διέγερση της περιοχής της γνάθου στο δέρμα ή στον βλεννογόνο, όπου η ελάχιστη τριβή μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο σαν ηλεκτρικό ρεύμα, που διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά και που επαναλαμβάνεται πολλές φορές την ημέρα. Ο πόνος μερικές φορές μπορεί να προκληθεί αγγίζοντας μια συγκεκριμένη περιοχή του προσώπου, τρώγοντας ή βουρτσίζοντας τα δόντια. Συχνά ο πόνος εμφανίζεται χωρίς προειδοποίηση και μπορεί να εξαφανιστεί αυτόματα. Μεταξύ των επεισοδίων έντονου πόνου οι ασθενείς μπορεί να είναι χωρίς καθόλου πόνο. Μετά από αρκετό καιρό οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μια μόνιμη αίσθηση καψίματος στο πρόσωπο. Αυτή η κατάσταση συχνά συγχέεται με τον οδοντικό πόνο και πολλοί ασθενείς έχουν είδη βγάλει κάποια δόντια πριν γίνει η σωστή διάγνωση.
Τον πόνο αυτό συνοδεύουν αγγειοκινητικές ή μυϊκές συσπάσεις, που ονομάζονται επώδυνο τικ του προσώπου. Είναι πιθανό η νευραλγία να οφείλεται σε πίεση του νεύρου, στον οπίσθιο κρανιακό βόθρο, από μια αρτηριοσκληρυντική αρτηρία ή σπανιότερα από μια ανώμαλη φλέβα. Η νευραλγία του τριδύμου, σε ποσοστό λιγότερο από 10% εί8ναι δευτεροπαθής λόγω όγκου ή ανευρύσματος.
Οι περισσότεροι ασθενείς με νευραλγία τριδύμου μπορούν να θεραπευτούν με φάρμακα που μετριάζουν τα νευρικά σήματα. Η καρβαμαζεπίνη σε δόση 200 έως 1000mg/ημέρα κι η gabapentin που είναι αντιεπιληπτικά φάρμακα αποτελούν τη θεραπεία εκλογής.
Όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση στην φαρμακευτική θεραπεία, ή οι ασθενείς δεν ανέχονται τις παρενέργειες της φαρμακευτικής θεραπείας όπως καταβολή, ναυτία, αστάθεια βάδισης και επιβράδυνση της σκέψης, τότε γίνεται χειρουργική θεραπεία.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις που συνηθέστερα χρησιμοποιούνται σήμερα είναι:
• Η διαδερμική θερμοπηξία του μηνοειδούς γαγγλίου,
• Η διαδερμική συμπίεση με μπαλόνι,
• Η διαδερμική έγχυση γλυκερόλης,
• Η μικροαγγειακή αποσυμπίεση του νεύρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου